In Memoriam Bonne van der Wal

Op 11  januari bereikte ons het bericht dat Bonne van der Wal na een periode van afnemende gezondheid, overleden was. Bonne heeft zeer veel betekend voor de Lotharingerclub en er is een periode geweest dat hij de Lotharingerclub verpersoonlijkte. Toen ik in de 70er jaren lid werd en voor het eerst de fokkersdag in Renkum bezocht was daar een zeer gedreven secretaris die samen met de rest van het bestuur regelde dat alles op rolletjes verliep. Ik voelde mij direct thuis in deze club. Vele jaren later had ik het voorrecht in het bestuur gekozen te worden en heb ik veel van Bonne geleerd. Zijn vermogen om onder alle omstandigheden rustig en correct te blijven bijvoorbeeld. Maar ook dat de Lotharingerclub niet de enige club binnen de hobby is en dat goede contacten met andere clubs belangrijk zijn. Netwerken op een natuurlijke wijze, dat kon hij als geen ander. Bonne was in de hobby een bekend en een geliefd persoon. Wel een persoon met een uitgesproken mening en dat leidde soms tot frictie. Maar altijd stond het belang van de hobby en in het bijzonder de Lotharinger voorop. Hij bleef vele jaren in de club de spil om wie veel draaide.

Gedrevenheid en fokkerskunst gingen hand in hand bij Bonne en hij heeft meerdere topdieren gefokt. Eerst bij de Groot Lotharingers, later bij de Klein Lotharingers. Bonne verstond de kunst een goede stam op te bouwen en op het goede moment vers bloed in zijn stam te betrekken. Daarnaast nam Bonne de uitdaging aan keurmeester te worden en werkte hij zich op tot A-keurmeester. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Bonne  clubkeurmeester werd. Dit heeft hij vele jaren volgehouden.

Juni 2006 heeft Bonne op de fokkersdag afscheid genomen van het bestuur en werd hij zeer verdiend tot erelid benoemd. Als cadeau hadden we, door een kunstschilderes een schilderij laten maken van zijn winnende voedster op de Bondshow van 1966 (1U). Dit schilderij heeft, zolang Bonne in Renkum woonde, een ereplaats in zijn keuken gehad en hij kon met veel plezier vertellen hoe dat des tijds in 1966 is gegaan.

De laatste paar jaar van zijn leven heeft Bonne gewoond in een verzorgingstehuis in Wageningen. Hij had zich toen volledig uit de kleindier hobby teruggetrokken. Ondanks, dat we wisten dat zijn gezondheid achteruitging, kwam het bericht van overlijden plotseling. Helaas konden wij vanwege corona risico’s niet persoonlijk afscheid nemen.

Wat blijft zijn de vele mooie herinneringen, dat hij moge rusten in vrede

Namens Lotharingerclub

Jan Benninga